miércoles, 7 de agosto de 2013

Catàstrofe ecològica a la Serra de Tramuntana



Fa poquet més d’una setmana que, presumptament, va tenir lloc la torrada a una finca d’Andratx què, l’endemà, va originar el pitjor incendi forestal dels darrers vint-i-cinc anys a les Illes Balears. Una imprudència humana, una combinació de fenòmens meteorològics adversos, la sequera dels darrer mesos, el vent…una suma de factors que han deixat arrasades pel foc més de dues mil tres-centes hectàrees que tardaran desenes d’anys en recuperar el seu esplendor natural.

Pens que no és hora, , de cercar responsabilitats directes en aquesta catàstrofe més enllà de la imprudència reconeguda pel presumpte autor dels fets que donaren peu al sinistre. Es hora, per tant, de seguir recolzant la tasca impagable dels serveis d’extinció, dels professionals que cada any, per desgràcia, tenen ocasió de reviure la seva lluita contra un foc que amenaça el nostre patrimoni natural i, a vegades -com és aquest cas- arriba a posar en perill fins i tot la integritat física de les persones.

Ja hi haurà temps d’analitzar si a una comunitat turística com la balear, amb un espai natural limitat i totalment depenent de la imatge que projecta cap a l’exterior, es dediquen prou recursos a la prevenció i la lluita contra els incendis forestals, que al cap i a la fi són la principal amenaça que pot patir el nostre patrimoni natural. El més urgent ara és veure què es pot fer per repoblar, el més aviat millor, les calcinades muntanyes de  la Serra de Tramuntana, cercar solucions immediates per a aquest desastre. Si hi ha responsabilitats més enllà d’això, ja les cercarem quan el darrer caliu s’hagi apagat. Llavors serà el moment de demanar-nos, seriosament i allà on pertoca, com i perquè poden passar coses com aquestes a la nostra terra...

No hay comentarios:

Publicar un comentario