lunes, 7 de octubre de 2013

Sectors estratègics





Acabi com (i quan)acabi la vaga dels professionals de l’ensenyament a les Illes Balears, aquestes setmanes sense classe marcaran tot un punt d’inflexió, un abans i un després en les deteriorades relacions entre el poder polític i el sector docent balear. Ja veurem fins a quin punt les aigües podran tornar al seu cau o si s’instal·larà definitivament una desconfiança crònica entre ambdues parts, després d’aquest llarg i dolorós torcebraç que han mantingut. El que està ben clar, en la meva opinió, és que res no tornarà a ésser el mateix:  la corda s’ha estirat massa.

Més enllà de com acabi tot, aquest conflicte també ens hauria de fer reflexionar sobre la necessitat d’assolir grans acords en temes estratègics, que afecten d’una manera directa la vida dels ciutadans d’aquesta terra. En temes com l’ensenyament, la sanitat, el turisme, l’atenció social…no es poden reproduir cada parell d’anys controvèrsies ideològiques que acaben derivant en dogmatismes que invaliden qualsevol possibilitat de consens. Són qüestions massa sensibles com perquè les cabòries partidistes imposin la seva llei i arrosseguin per terra anys de negociació i acords a vegades agafats amb pinces. Una comunitat no es pot reinventar cada quatre anys pel que fa a la salut, l’educació o l’atenció als més vulnerables (sectors vertaderament estratègics), perquè quan això passa la gent perd tota la seva fe en el sistema i comencen els ensurts. Es ben hora de començar a governar amb els llums llargs del cotxe, perquè si no hi ha el risc que tots acabem sortint de la carretera....

1 comentario:

  1. Estic totalment d'acord que els assumptes més estratègics -i l'educació n'és una de les més principals- s'han de consensuar. És curiós que, essent Espanya el país amb més fracàs escolar d'Europa, no apliquin els del PP la seva pròpia medicina a les comunitats de parla castellana on governen i imposin un 50% d'assignatures en anglès a Madrid, a Castella la Manxa o a Múrcia per exemple. Això seria predicar amb l'exemple. Dit i fet. Amb 3 mesos i sense preparació prèvia de mestres ni d'alumnes. O és que aquí han de poder fer experiments així com vuilguin i allà han d'anar alerta i s'han de fer les coses a poc a poc i amb bona lletra?

    ResponderEliminar